sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Aamutunnelmia, joulufiiliksiä ja lähdön haikeutta

Tänään oli ihana aamu: tehtiin amerikkalaisen Celian kanssa lettuja ja syötiin ne nutellan, banaaniviipaleiden ja tomusokerin kanssa. Lettujen paisto oli vähän haastavaa ensinnäkin siksi, että meidän kerroksen keittiö oli täynnä lasinsirpaleita humalaisten juhlijoiden jäljiltä (aargh!!) ja toisen kerroksen keittiöistä oli sähköt poikki. Kiivettiin siis kolmanteen kerrokseen kokkaamaan. Lastaa ei ollut, mutta käytettiin leivontanuolijaa, ja sillä saatiin joten kuten letut käännettyä. Kun letut oli valmiita, tajuttiin ettei meillä ole puhtaita lautasia kuin yksi, joten Celia söi lettunsa lautaselta ja minä söin leikkuulaudalta. Naapurihuoneesta Hedviga toi meille kahvia ja se oli tosi hyvää, vaikka olikin pikakahvia. Niin ja mukeja meillä ei ole ja lasitkin vähän vähissä, joten join sitten juomalasista kahvia ja viinilasista vettä. Ah, vaihtariopiskelijaelämä!!

Sää on vihdoin päättänyt kääntyä kunnolla syksyn puolelle ja pian varmaan saadaan talvikin tänne. Ulkona on +3 astetta, sateista ja sumuista. Pari viikkoa sitten täällä oli vielä joinain päivinä +17 ja kesäistä auringonpaistetta! Nyt näyttää tältä:

Pilvistä on...

...ja sumuista (tai likainen ikkuna).

Joulufiilis on säästä huolimatta jo saapunut! Lahjoista melkein puolet on jo hankittuna ja paketoituina. Muutama paketti lähtikin jo Suomeen täällä kyläilleen tätini mukana. Täti toi myös joulukalenterin, jeee! Tänne asuntolalle on meidän kerrokseen pystytetty (vähän surkea) joulukuusi, joka valitettavasti on päätynyt humalaisten juhlijoiden koristelun kohteeksi ja no - katsokaa itse. Toivottavasti vielä ennen joulua saadaan se nätimpään kuntoon.

"Kaunis" joulukuusemme.
Löysin suloista joulupaperia ja punaista paperinarua paketointiin.

Joulufiilistä on vielä lisännyt se, että tänne Pécsiin aukesi joulumarkkinat. En tiennyt yhtään, että täälläkin olisi, luulin että se on vain isompien kaupunkien juttu. Koko pääaukio, pääkatu ja myös alempi Kossuth-aukio ovat täynnä puisia kojuja (pikkumökkejä). Sieltä löytyy käsitöitä, kynttilöitä, ranskalaisia lettuja (crêpes), suklaita, karkkeja, hilloja, juustoja, viinejä, lämmintä punaviinijuomaa (mulled wine), unkarilaista pikkusyötävää... En ole vielä ehtinyt edes käydä joka kojulla. Pääaukiolle on pystetty iso joulukuusi ja sen valot sytytettiin nyt joulukuun alussa. Joululaulut soivat kaiuttimista ja välillä markkinoilla pyörii myös viulisti ja hanurinsoittaja viihdyttämässä ihmisiä livemusiikilla. Vähemmästäkin tulee jouluolo!

Silti vähän surettaa, kun tämä mahtava Erasmus-vaihto nimittäin päättyy kohta. Loppubileet pidettiin viime torstaina ja itku oli herkässä, kun tajusi, että minä lähden Suomeen ja ihmiset lähtee kotiin kuka minnekin ja niitä ei välttämättä näe enää ikinä. Onneksi osa ystävyyksistä varmasti säilyy ja jää elämään, ja sitten on ihania kyläilypaikkoja ympäri Eurooppaa ja Amerikassa asti.

Kaikkien ihanien muistojen lisäksi minulle jää myös viinipullonkorkit, joita olen kerännyt. Osan muistan ihan selvästi, että tämän viinin join juuri sinä iltana tiettyjen ihmisten kanssa. Niistä kokoan jonkinlaisen taulun tähän tyyliin (tämä tässä on kenkälaatikon kansi):


P.S Kuinka moni korkki on tokajilaista viiniä? ;)

3 kommenttia:

  1. Sain laskettua 19 tokajilaista viinipullon korkkia, mutta koska kaikista korkeista ei nähnyt niin veikkaan, että 23. Mitä voittaja saa?

    Kyllä tuo keli voittaa suomen kelit mennen tullen kuitenkin. Vettä ja lunta satanut tasaseen tahtiin molempia ja nyt on pakkasta yli 10 astetta ja lumi maassa.

    VastaaPoista
  2. En jostain syystä saanut kuin 17 varmistettua tokajilaisiksi, eli siihen kun lisää muutaman huomaamattoman saa tulokseksi 21. Eli saman määrän kuin huomisaamusta päiviä jouluaattoon!

    Voitto kotiin!

    VastaaPoista